Begrijpend lezen

Wat zijn leesactiviteiten?

Hoe meer en hoe vaker je leest, hoe beter en  sneller je gaat lezen. Daarom is het belangrijk om veel te lezen. Er zijn veel verschillende manieren om te lezen. Dit worden ook wel leesactiviteiten genoemd. Voorbeelden van leesactiviteiten zijn:

  • voorlezen,
  • koorlezen,
  • partnerlezen,
  • zelfstandig lezen.


junior einstein, begrijpend lezen, leesactiviteiten, leestips, leesvaardigheid

Voorlezen
Je kunt zelf iemand voorlezen, maar je kunt je ook door iemand laten voorlezen. Als je aan iemand voorleest die zelf nog niet zo goed kan lezen, kun je afspreken dat diegene het woord aanwijst als jij het woord leest. Zo leer jezelf nog beter lezen en krijgt de ander meer woordbegrip.

Koorlezen
Dit betekent dat je samen hardop leest. Je leest tegelijkertijd. Je spreekt dus op precies hetzelfde moment de woorden en de zinnen uit. Dit klinkt vaak heel erg mooi.

Partnerlezen
Bij partnerlezen, lees je om de beurt een stukje. Je herhaalt wel ieder stukje. Eerst lees je bijvoorbeeld zelf vier zinnen, daarna leest je partner dezelfde vier zinnen. Vervolgens lees je de volgende vier zinnen en daarna doet je partner weer hetzelfde. Zo ga je steeds door. Je kunt natuurlijk zelf beslissen hoeveel zinnen je om de beurt leest. Bijvoorbeeld: 

Voorbeeld partnerlezen

Loes: 'De groep van Jonne en Sep krijgt een nieuwe meester: meester C. Met zijn zonnebril, zijn haren vol gel en zijn zwarte leren jas, ziet meester C er heel stoer uit. De meester doet geheimzinnig over de betekenis van de letter C.'

Eva: 'De groep van Jonne en Sep krijgt een nieuwe meester: meester C. Met zijn zonnebril, zijn haren vol gel en zijn zwarte leren jas, ziet meester C er heel stoer uit. De meester doet geheimzinnig over de betekenis van de letter C.'

Loes: 'Daarom bedenken Jonne en Sep en hun klasgenoten allerlei namen voor hem. Mister Chocola, Mister Carnaval, Mister Computer ...
Al gauw komen ze erachter dat hun nieuwe meester helemaal niet van chocola of carnaval houdt.'


Eva: 'Daarom bedenken Jonne en Sep en hun klasgenoten allerlei namen voor hem. Mister Chocola, Mister Carnaval, Mister Computer ...
Al gauw komen ze erachter dat hun nieuwe meester helemaal niet van chocola of carnaval houdt.'


En zo verder. 


Zelfstandig lezen Dit stukje gaat over zelfstandig lezen. Alleen de eerste zin gaat erover. Uitbreiden waarom dit een goede lesactiviteit is.
Zelfstandig lezen betekent dat je alleen leest. Als je dit nog lastig vindt, is het belangrijk om hulp te vragen bij het lezen. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je een woord moet uitspreken, kan je hulpje dit woord een keer voorzeggen. Ook kan je hulpje je verschillende tips geven. Misschien moet je iets langzamer lezen, of moet je meer letten op de leestekens. Hier leer je heel veel van. Als je hulp je vertelt dat je heel mooi leest, is dat natuurlijk ook leuk om te horen!
 

NIEUW ARTIKEL WAT HIERONDER STAAT

Nu hebben we een aantal leesactiviteiten besproken, maar er zijn ook een aantal tips om je leesvaardigheid te vergroten. Tips om je leesvaardigheid te vergroten zijn bijvoorbeeld:

  • dagelijks lezen,
  • voorlezen,
  • bibliotheekbezoek.

Lees dagelijks
Als je elke dag minstens 10 minuten leest, vergroot je je leesvaardigheid. Je zult al snel merken dat je sneller en beter gaat lezen. Ook leer je steeds meer nieuwe woorden kennen.

Voorlezen
Lees zelf iemand voor of vraag aan je vader, moeder, broer(tje), zus(je), opa, oma of ze je willen voorlezen. Er zijn vast veel mensen om je heen die jou wel een verhaal(tje) willen voorlezen. Voorlezen kan heel erg leuk zijn. Je kunt namelijk met de ander praten over het verhaal.

Vond hij/zij het verhaal ook zo spannend?
Of vond hij/zij het verhaal ook zo grappig?


Bibliotheekbezoek
Weet je niet welke boeken je leuk vindt en vind je het moeilijk om een boek te kiezen? 
Neem dan eens een kijkje in de bibliotheek. In de bibliotheek zijn heel veel soorten boeken te vinden. In de bibliotheek zijn niet alleen leesboeken te vinden, maar ook tijdschriften, luisterboeken, prentenboeken, stripverhalen en E-books. Ook is er in de bibliotheek een ruimte om te lezen. Hier kun je samen met anderen boeken lezen en over boeken praten.